Kiinnostavimmat uutuuskirjat 2018

Katselin kustantajien katalogeja ja kirjoittelin ylös kiinnostavimpia uutuuskirjoja kauheimman kiireen keskellä joulukuun alussa hieman nääh-asenteella ja annoin postausluonnokseni vaipua unohduksiin. Nyt vuoden vaihduttua olen miettinyt palaavani listaan ja katsovani, mitä aarteita sieltä oikein löytyykään vai onko tänä vuonna kenties vanhempaan kirjallisuuteen keskittymisen vuoro. Kokosin vuoden 2018 tbr:nkin pääasiassa niistä kirjoista, jotka ovat odottaneet lukuvuoroaan jo kauan ajatuksella joko nyt, joko nyt. Ja kuinkas sitten kävikään – uskaltauduin kurkistamaan listaluonnostani ja naputtelin Helmetiin melkein 20 varausta, koska kaikki minulle heti. Jotten olisi aivan pulassa kirjapinojeni kanssa keväällä, harjoitin itsekuria rajaamalla listani viiteentoista kiinnostavimpaan (koska viisitoista kirjaahan lukee muun luetuttamisen rinnalla vaikka päällään seisten – juu ei).

Tämän vuoden lukusuunnitelmissa mainitsin tavoitteestani lukea kirjallisuutta laajasti eri mantereilta ja maista ja onkin todella ilahduttavaa, kuinka paljon kiinnostavaa maailmankirjallisuutta tänä vuonna käännetään. Käännöskirjallisuus onkin todella vahvasti edustettuna tässä postauksessa, sillä yksitoista viidestatoista mainitusta kirjasta ovat käännöskirjoja.

Atena

Ayòbámi Adébátò – Älä mene pois (huhtikuu)

Yedije ja hänen puolisonsa Akin toivovat lasta, anoppi ei muuta toivokaan. Kun anoppi pakottaa poikansa ottamaan toisen vaimon, kateus ja epätoivo ottavat vallan. Nuorenparin tarina kohtaa Nigerian sosiaaliset ja poliittiset kiemurat.

Aula & Co

Melba Escobar – Kauneussalonki (helmikuu)

Kolumbialainen trilleri hienostoalueen kauneussalongista ja sen työntekijästä, joka on yksi murhatun tytön viimeisistä silminnäkijöistä. Romaani on myös kuvaus naisen sosiaalisesta todellisuudesta ja oikeuden kuulumisesta niille, joilla on varaa siihen.

uutuuskijat2018

Bazar

Scott Kelly – Kiertoradalla. Vuosi avaruudessa (helmikuu)

Neljän avaruuslennon veteraani ja vuoden avaruusasemalla viettänyt Scott Kelly kertoo, millaista on olla avaruudessa ja millaista palata takaisin.

Fabriikki

Ananda Davi – Näistä raunioista (huhtikuu)

Neljän nuoren mauritiuslaisen tarina maansa pelon ja väkivallan kierteestä, jota ei turisteille saarivaltiosta näytetä.

Into

Luiz Ruffato – Lissabonissa muistin sinut (tammikuu)

Kertomus brasialaisesta Sergiosta, joka lähtee synnyinkaupunkinsa vaikeudesta ja köyhyydestä Lissaboniin etsimään työtä, ja elämästä maahanmuuttajana ja toisen luokan kansalaisena Euroopassa.

uutuuskirjat2018

Karisto

Terhi Rannela – Kesyt kaipaavat, villit lentävät (helmikuu)

Kurkistus matkapäiväkirjan sivuille, kaukokaipuuseen ja kulttuurishokkeihin.

Like

J. Pekka Mäkelä – Hunan (helmikuu)

Historiallinen romaani 30-luvun Kiinasta, jossa lähetyssaarnaaja joutuu Kiinan ja Japanin välisen sodan syttyessä todistamaan asioita, joita ei olisi koskaan halunnut nähdä.

Samanta Schweplin – Houreuni (helmikuu)

Argentiinalaiskirjailijan psykologinen trilleri nuoresta äidistä Amandasta, joka makaa sairaalassa kuolemaisillaan ja hänen sänkynsä vierellä istuvasta David-pojasta, joka ei ole hänen poikansa. Molemmat kertovat tarinaa rikotuista sieluista ja perheestä.

Gaël Faye – Pienen pieni maa (tammikuu)

Esikoisromaani pienestä pojasta, jonka maailma särkyy, kun Ruanda hyökkää hänen maahansa Burundiin ja hajottaa hänen ranskalais-burundilaisen perheensä.

uutuuskirjat2018

Minerva

Ayn Rand – Kun maailma järkkyi (joulukuu)

Yksi maailmankirjallisuuden luetuimmista romaaneista, dystopia jossa maailmaa leimaa pysähtyneisyyden ja näköalattomuuden ilmapiiri.

S&S

Piia Leino – Taivas (helmikuu)

Vuoden 2058 Helsinkiin sijoittuva dystopia, jossa ihmiset ovat lamaantuneita, eikä tulevaisuutta ole. Lohdutukseksi on olemassa Taivas, virtuaalinen tila, jossa vanha maailma elää kauniimpana kuin aikaisemmin.

uutuuskirjat2018

Tammi

Sara Stridsberg – Unelmien tiedekunta (maaliskuu)

Feministisestä SCUM-manifestista tunnetun Valerie Solanasin elämäntarina, joka vie Georgian syrjäkyliltä 1960-luvun psykedeeliseen New Yorkiin ja Solinasin kuolinvuoteelle halpaan hotelliin.

Gummerus

Enni Vanhatapio – Absentia (maaliskuu)

Dialogivetoinen nykyromaani kahdesta vuorokaudesta Lontoossa sekä lapsuuden ja nuoruuden hetkistä Suomessa.

uutuuskirjat2018

Elif Shafak – Eevan kolme tytärtä (maaliskuu)

Kertomus Perista, joka kasvaa Istanbulissa hämmentyen isänsä sekularismin ja äitinsä uskonnollisuuden yhteentörmäyksestä, ja kolmen hyvin erilaisista taustoista tulevien musliminaisen ystävyydestä.

Han Kang – Ihmisen teot (tammikuu)

Episodimainen romaani 1980-luvulta nykypäivään, Gwangjun verilöylystä, kollektiivisesta surutyöstä, sorrosta ja siitä puhumisesta lupaa hakevista ihmisistä.

Mitä uutuuksia odotat tältä vuodelta eniten?

4 kommenttia artikkeliin ”Kiinnostavimmat uutuuskirjat 2018

  1. sallawa sanoo:

    Kiitos vinkeistä! Itse olen ehtinyt tässä vaippa-arjessani niin vähän perehtyä mihinkään, hyvä kun olen saanut pari kirjaa luettua, että tällaiset suosituskatsaukset ovat omiaan virkistämään kirjallista tyhjiötäni. 😀 Upeaa (kirja)vuotta sinulle! 🙂

    Tykkää

  2. Tani sanoo:

    Kiitos tästä, hyviä vinkkejä! Itselläni aina vain kotimaiset uutuudet päätyvät lukulistalle, mutta nyt kiinnostuin heti tuosta Ruffaton Lissabon-aiheisesta (niin kaunis kansikin!) – varaukseen siis meni!! 😀

    Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s