Kirjavuosi 2017

#bestnine2017

KOETTUA

Pohdin pitkään, mikä olisi hyvä tapa esitelmöidä vuoden 2017 olemusta, kokien hieman rimakauhua elämän summaamisen jalon taidon edessä. Kirjatilastosulkeisia ennakoiden päätin esitystavaksi listan, joka ei ehkä ole kaikkein runollisin, mutta tarjoaa riittävän hyvin välähdyksiä vuodesta, jonka olen tajuamattanikin kirjoittanut listoiksi bullet journaliini. Siihen tukeutuen hajamerkintöjä ja useimmiten toistuvia sanoja juuri päättyneestä vuodesta:

× KAVERIT vanhojen ystävien tärkeyden tajuaminen, siitä kummallisesta harhaluulosta luopuminen, että tulemme vielä kaikki asumaan samassa kaupungissa, kuinka silti pienellä suunnittelulla voi viettää paljon hauskoja hetkiä yhdessä; uudet kaverit, ihanan ystäväpiirin kokoaminen ympärille, spontaanit lounastreffit ja illanvietot yhdessä

× BLOGGAAJAYHTEISÖ koska hei tässä hommassa oikeasti tutustuu ihmisiin vaikka valtaosa siitä on kirjan sivuille tai tietokoneen ruudun tuijottamista

× KULTTUURIEKSKUT: leffoista erityisesti oman sohvan sijasta teatterissa asti nähdyt La La Land, Moonlight ja Tuntematon sotilas; teatterikäyntien ennätysvuosi vaikka vaatimaton vielä onkin: humanistispeksi, Ylioppilasteatterin Kesäyön unelma, lisää Shakespearea Kolinan improssa, Kuolema Venetsiassa Kansallisteatterissa, sokkoteatteria Suomenlinnassa, oopperaa ensimmäistä kerran elämässäni; taidenäyttelyitä Hamissa ja Valokuvataiteen museossa; Taiteiden yössä jo mainittujen lisäksi Teatterimuseo; Kirja vieköön! -tapahtuma Savoy-teatterissa; kerta kerralta ihanammat Kirjamessut  ❤

× OPISKELU: loputtoman tuntuiset kirjalistat, suomen kielen kiemuroihin tutustuminen ja paikoittain tuskastuminen, tuutorointi, liian monen kiinnostavan kurssin haaliminen, esseitä, esseitä, esseitä, yhdessä opiskelu, ainejärjestö opiskelijaelämän keskuksena, ikimuistoiset sitsit, vastuuhommat, hyvät bileet

× LINTSI: kesätyöpaikka josta muodostui Lintsikupla, ihanat työkaverit, huvipuistoekskut

× SATUNNAISIA: hanam, Helsingissä seikkaileminen ja sen omaksi kokeminen, sushimaistelut, Suomenlinna, bullet journal, ensimmäiset vaalit joissa sain äänestää, leipominen (useimmiten yöllä), Thaimaa, sarjakoukutuksista erityisesti Stranger Things

LUETTUA

Huh, sitten päästään kirjoihin, joiden listaaminen ja luettelointi on paljon yksinkertaisempaa. Luin kuin luinkin 100 kirjaa, ja jopa yhden ylimääräisen, vuonna 2017, osaksi Suomen juhlavuoden innoittamana ja osaksi kunnianhimoni velvoittamana. Sivujakin kertyi laskujeni mukaan 30 803 (Goodreadsin lukema on hieman isompi eri painosten takia). Välillä hoipuin kymmenenkin kirjaa aikataulusta jäljessä ja varsinkin loppupuolella vuotta jälkeenjäänti aiheutti stressinpoikasta ja hätää lukuvauhdin riittämättömyydestä, mutta loppujen lopuksi ehdin reilusti maaliin asti. Luin kesällä todella vähän, vain noin neljä kirjaa kuukaudessa, ja muutamana kuukautena ahmin kahdestatoista kolmeentoista kirjaa. Keskimäärin luin 8,4 kirjaa kuukaudessa.

Entä miten kävi muille lukutavoitteilleni? Helmet-lukuhaasteeseen olen kirjannut vain 26/50 kohtaa suoritetuiksi, mutta olen käyttänyt siihen vain blogattuja kirjoja. Harmittavasti lukuhaaste ei innostanut etsimään lukemista haastekohdat mielessä vaan pohdin vasta kirjan valittuani ja luettuani, josko se sopisi johonkin kohtaan. Klassikkohaasteen sain tehtyä ajallaan osallistuttuani siihen(kin) ensimmäistä kertaa. Muiksi lukutavoitteikseni asetin viime vuonna runojen, tietokirjallisuuden ja Harry Potterien lukemisen ja kaikki niistä voin myös ruksia tehdyiksi – hyvä minä! Vuosi sitten tekemästäni 70 kirjan tbr:stä luin 40, mikä on tosi hyvin siihen nähden, kuinka vähän seurasin listaa varsinkin vuoden jälkipuoliskolla. Voin myös onnitella itseäni hyvistä kirjavalinnoista: luin 11 viiden tähden kirjaa (tosin niihin sisältyy Potterit) ja valtavan määrän neljän tähden kirjoja, tosin neljän tähden suhteen olen ollut aika höveli. Yhden tähden kirjoja ei tämän vuoden lukemisissa ole ollenkaan.

Tilastofriikkinä pistin kasaan astetta fiinimmän taulukon tänä vuonna.

Kirjavuosi 2017

Tämän vuoden luetuissa 2000-luku dominoi 45 teoksella ja 1600-lukua vanhempi kirjallisuus loistaa poissaolollaan, 1600-lukukin on mukana vain yhdellä teoksella. 1800-luvun edustuksesta (20) on huolehtinut pääasiassa kirjallisuushistorian kurssi, mutta 1900-luvulla ilmestyneet tämän vuoden luetut (34) ovat paljon muutakin kuin kurssikirjoja.

Eipä liene yllätys, että yli puolet lukemastani on proosaa (58). Muun kuin proosan osuus on silti mielestäni ilahduttavan iso ja aikaisempia vuosia suurempi. Lajityyppejä mahtuu mukaan aika monta. Potterit sijoitin mietinnän jälkeen nuortenkirjoihin (13), kun en osannut ainakaan sarjan myöhempiä osia ihan lastenkirjoiksi lukea, ja muutama muu epäselvä tapaus on väkivaltaisesti kammettu näin kapeisiin määritelmiin, mutta aika hyvin taulukko antaa osviittaa siitä, millaista kirjallisuutta ja miten paljon on tullut luettua. Proosasta tilastoin myös erikseen harvoin lukemistani genreistä 3 jännäriä, yhden kauhukirja ja yhden scifi-teoksen.

Kotimaisia kirjoja luin tänä vuonna vähän alle puolet (44) ja niiden suurta määrää selittää se, että valtaosa kursseille lukemastani 39 kirjasta olivat poikkeuksellisesti suomalaisia klassikoita. Onpa aika sopivaa, että juuri sinä vuonna, kun Suomi juhlii merkkivuottaan jokaisella mahdollisella tavalla, tahkoan suomalaisia merkkiteoksia 1800-luvulta 1900-luvun puoliväliin. Kotimaisten lisäksi parhaiten edustettuja olivat USA (14), Iso-Britannia (13) ja Ranska (7).  Varsin samalla jakaumalla siis mennään kuin viime vuonnakin. Näiden lisäksi luin neljä espanjalaista ja ruotsalaista kirjaa sekä kaksi nigerialaista ja irlantilaista teosta. Yhden teoksen luin Israelista, Algeriasta, Puolasta, Kanadasta, Japanista, Zimbabwesta, Ghanasta, Itävallasta, Koreasta ja Saksasta. Maailmankarttani näyttää siis varsin tyhjältä, mutta afrikkalaisen kirjallisuden osuus, vaikka onkin pieni ja vaatimaton, ilahduttaa silti.

Vaikka muuten olen supertyytyväinen menneeseen vuoteen, tilastoista löytyi oikeastaan ihan sattumalta yksi luku, joka vähän kirpaisee. Lukemistani 101 kirjasta olen blogannut vain 30. Kolmekymmentä? Luulin lukua paljon suuremmaksi, vaikka välillä blogi on hiljentynyt tai ainakin bloggaustahti merkittävästi hidastunut. Joitain rästibloggauksia on vielä luvassa ja kaikesta lukemastani on sentään ollut maininta kuukausittaisissa koostetunnustuksissa, mutta bloggausten vähäinen määrä pääsi yllättämään. Ensi vuonna sitten enemmän!

Ja koska en saanut tilastoista vielä tarpeekseni, katselin blogin tilastoista kirjajutuista viisi teitä eniten kiinnostanutta:

Laura Bates – Everyday Sexism (jes!)

Nyt on mennyttä vuotta ja etenkin sen lukukokemuksia ruodittu niin perinpohjaisesti, että eiköhän olisi aika jakaa paljon puhutut kohokohdat eli kirjavuoden parhaimmisto vuosimallia 2017! Vuodesta 2017 jäivät mieleen:

Nuortenkirjana joka kohosi ylitse muiden Angie Thomasin Viha jonka kylvät

Vuoden ravistelevimpana Margaret Atwoodin Orjattaresi (tunnustus tulossa)

Runoihastuksena Edith Södergran

Kotimaisista klassikoista kirkkaimpana Aino Kallaksen Sudenmorsian (tunnustus tulossa)

Ulkomaisista klassikoista iskevimpänä Victor Hugon Kurjat

Tietokirjojen kärkikastina Laura Batesin Everyday Sexism

Aina yhtä ajatuksia herättävänä Ray Bradburyn Fahrenheit 451

Uutuuskirjojen aatelina Laurent Binet’n Kuka murhasi Roland Barthesin?

Ikisuosikkeina J. K. Rowlingin Harry Potter -sarja

Vavahduttavana novellikokoelmana Marisha Rasi-Koskisen Vaaleanpunainen meri

Kieleltään kiehtovimpana Kalevala

Kaikki vuonna 2017 lukemani kirjat ja vielä vähän nippelitietoa täältä.

Ja vielä viimeinen asia,

ONNELLISTA, KIRJAISAA VUOTTA 2018!

Mi(t)kä kirja(t) sykähdytti(vät) sinua eniten vuonna 2017?

4 kommenttia artikkeliin ”Kirjavuosi 2017

 1. Laura sanoo:

  Hurjan paljon ja hienoja kirjoja olet lukenut! Viha jonka kylvät oli kyllä vahva ja mieleenpainuva teos, vaikkei itselle ehkä vuoden tärkeimpiin tällä kertaa mahtunutkaan, sinne oli hurja tunku! Omat helmet olivat kyllä tänä vuonna lähes poikkeuksetta kaikki käännöskirjoja, poikkeuksena tosin maagisen hyvä Koko Hubaran Ruskeat Tytöt sekä Meriläisen & Särmän Anna mennä, joka osui niin täydellisesti tarpeeseen kuin olla ja voi.

  Ihanaa uutta vuotta sinulle! :-*

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   No mutta sehän tarkoittaa, että sinulla on ollut loistava lukuvuosi! Ruskeat tytöt on keikkunut minunkin lukulistallani ja taidan nostaa Meriläisen ja Särmän kirjankin sinne, ehkäpä ihan tämän vuoden tbr:ään asti.

   Kiitos samoin! 🙂

   Tykkää

 2. Laura / Bibobook sanoo:

  Oi, ihana tuo visuaalinen tilasto, täytyy itsekin loihtia tuollainen kunhan tämä jo alkanut lukuvuosi saadaan aikanaan päätökseen! Mulle viime vuosi oli jotenkin lukuinnon palautumisen aikaa ja oon nyt ihan superinnoissani alkaneesta vuodesta. Helmet-lukuhaaste on nyt ensimmäistä kertaa työn alla ja oon suunnitellut sitä aika hyvin jo eteenpäin. Vasta ensimmäinen kirja tosin on luvussa, mutta vastahan tässä aloitettiin.

  Tuo Orjattaresi oli aivan huippu, mulla on tulossa siitä arvio yhdessä Teemestarin kirjan kanssa. Kuuntelin Orjattaresi samaan aikaan kun luin Teemestaria ja ne muodostivat päässäni todella yhtenäisen kokonaisuuden. Ei kovin iloisen, mutta luku- ja kuuntelukokemukselta erinomaisen

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Ihana kuulla ja tsemppiä Helmet-haasteeseen!

   Orjattaresi oli todella hieno kirja, jossa oli sen verran asiaa, että tulen varmasti lukemaan sen jossain kohtaa uudestaan. Teemestarin kirjaa en olekaan vielä lukenut, täytyy nostella sitä ylöspäin lukulistallani. Jään odottamaan postaustasi!

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s