Marraskuun tunnustukset

Marraskuun tunnustukset

TÄSSÄ KUUSSA

Marraskuussa toivoin, että minulle olisi kuulunut muutakin kuin kiirettä. Vastasin kysymyksiin kuulumisista ”kiireitä” niin monta kertaa, että jäin ihmettelemään, milloin minulle on kuulunut muuta kuin kiirettä ja milloin kiireestä tuli luonnehdinta, joka summaa elämääni parhaiten. Aivan saman vastauksen kuulin myös useimpien kavereideni suusta toistaessani kysymyksen heille. Kiire tuntuu nielaisseen koko syksyn.

Alituinen kiire kuulostaa ahdistavalta ajatukselta ja hauskanpidon kokonaan poissulkevalta stressintäyteiseltä asialta, mutta marraskuussa monesti hauskanpito oli tekijä, joka aiheutti kiirettä muiden asioiden suhteen. Marraskuu oli ajan antamista toisille asioille, kavereille, sitsijärjestelyille, pikkujouluille, Stranger Thingsin maratoonaamiselle, joulukorttien askartelemiselle, lukemiselle, ja sen puutetta toisista asioista. Marraskuulle olin ahminut vähän liikaa kaikkea: liikaa kursseja, liikaa vastuuhommia ja liikaa menoja ajatuksenani rämpiä tämä kuukausi läpi jotenkuten ja jättää lomailu joulukuulle.

tallinna

Marraskuumuistoja: päiväreissu Tallinnaan

LUETTUA

Marraskuun lukemisia saneli pitkälle kotimaisen kirjallisuuden opintosuunnan puolelta nappaamani 1900-luvun alun kirjallisuuden kurssi, jonka lukulistalta luin melkein kaiken tarpeellisen ja muutaman ylimääräisen oman kiinnostuksen mukaan. Klassikkourakka jatkuu vielä vähän joulukuun puolelle, mutta aikamoinen projekti tämä on ollut. Viime keväänä maratoonasin 1800-luvun klassikkoja (josta tunnelmia täällä ja täällä) ja nyt alkaa olla Suomen kirjallisuushistoria läpikäytynä viimeistä viittäkymmentä vuotta lukuun ottamatta. Kurssin lukulistalla oli monta teosta Sillanpään Hurskaasta kurjuudesta Södergranin Runoihin, jotka kuuluvat ikuisuuslukulistalleni ja jotka lukemalla voi brassailla kirjallisella sivistyksellään. Nyt onkin tullut luettua kirjakaupalla teoksia, jotka olisivat varmaan ilman lievää pakkoa roikkuneet hamaan tulevaisuuteen asti jollain tbr-listalla.

Vapaa-ajan lukemisen puolella osallistuin puolivanhingossa ainakin Bookstagramissa esillä olleeseen #nonfictionnovember’iin lukemalla Roxane Gayn ylistetyn esseekokoelman Bad Feminist ja runoutta ja runouden lukemisen tapoja pohtivan Säkeilyvaaran, joka on alaotsikoltaan runouden käyttöopas. Näiden lisäksi urakoin kauan lukulistallani olleen Margaret Atwoodin Orjattaresin luetuksi – kuuntelemalla sen äänikirjana. Marraskuussa aloitin nimittäin BookBeatin koejakson ja totuttelin kuuntelemaan äänikirjoja, siitä luvassa mielipiteitä mahdollisesti myöhemmin.

Kuukauden paras lukukokemus oli ehkä Atwoodin Orjattaresi, mutta se sai kovia haastajia kotimaisen kirjallisuuden puolelta. Kirjallisuushistoria on hyvin miespainotteista, mutta lempiteoksikseni ovat nousseet naiskirjailijoiden teokset. Södergran lumosi, Jotuni oli vaikuttava lukukokemus ja Sudenmorsianta luin aivan eri tavalla ymmärtäen ja tulkiten nyt kuin ensimmäistä kertaa sitä lukiessani muutamia vuosi sitten.

marraskuun tunnustuksia2

Volter Kilpi – Batsheba

Tiiliskivestään Alastalon salissa tunnetun Volter Kilven nuoruudentuotantoon kuuluva pienoisromaani Batsheba oli kurssilukemistossa esimerkkiteoksena suomalaisesta dekadenssista.

F. E. Sillanpää – Hurskas kurjuus

Luin ensimmäistä kertaa Suomen ainoaa kirjallisuuden nobelistia, jonka tunnetuimpia teoksia on tämä suomalaisen realismin merkkiteos, torpparikysymystä ja joukkoliikkeen vetovoimaa pohtiva Hurskas kurjuus.

Maria Jotuni – Kun on tunteet (tunnustus tulossa)

Niukasta dialogimuotoisesta lyhytproosasta tunnetun Jotunin novellikokoelma Kun on tunteet kuvaa aikansa naiskohtaloita ihmissuhteiden, rakkauden puutteen, seksuaalisuuden ja naimakauppojen kautta.

Aino Kallas – Sudenmorsian (tunnustus tulossa)

Balladinomainen ja myyttejä hyödyntävä Sudenmorsian luokiteltaisiin ehkä nykypäivänä maagiseksi realismiksi, mutta ilmankin kyseistä leimaa Aino Kallaksen pienoisromaani on hieno ja monitasoinen kertomus sutena juoksevasta Aalosta.

Roxane Gay – Bad Feminist (tunnustus)

Bad Feminist on aiheiltaan laaja esseekokoelma feminismistä, rodusta, rasismista, kehonkuvasta ja populaarikulttuurin ilmiöistä.

Joel Lehtonen – Putkinotko

Joel Lehtosen tiiliskivi on yhdenpäivänromaani torpassa asustavasta Käkriäisen suurperheestä, jota kismittä suuresti se, ettei Putkinotkon asumus ole heidän omistuksessaan, minkä takia suuri osa työnteosta jää pelkäksi aikomukseksi.

Välipalana #nonfictionnovember-suosituksia Bookstagramin puolelta:

Pentti Haanpää – Noitaympyrä

Pentti Haanpään Noitaympyrä valottaa 1930-luvun tunnelmia ja ideologioiden ristiriitoja seuraamalla tukkijätkänä työskentelevää Pate Teikkaa ja hänen elämänvaiheitaan.

Elmer Diktonius – Janne Kuutio

Suomenruotsalaisen modernismin suurimpiin nimiin kuuluvan Elmer Diktoniuksen romaani Janne Kuutio on kerronnaltaan selvästi modernistinen kertomus Jannesta, joka 1900-luvun alun historian pyörityksessä päätyy niin punakaartilaiseksi, pirtutrokariksi kuin lakkorikkuriksi.

Edith Södergran – Runoja (tunnustus tulossa)

Södergran on tunnetuimpia suomalaisia kirjailijoita, jopa myyttinen hahmo, joka taitaa rakkausrunot sekä luontokuvat ja jonka runoutta hallitsee yksinäisyyden ja pessimismin sävyt.

Margaret Atwood – Orjattaresi (tunnustus tulossa)

Orjattaresi on kuvaus dystooppisesta yhteiskunnasta, jossa tulevaisuuden Yhdysvalloista on tullut vanhoilliskristillinen yhteiskunta, jossa osa naisista on alistettu omaisuudeksi ja synnytyskoneiksi, käveleviksi kohduiksi.

Satu Grünthal ja Kirsti Mäkinen (toim.) – Säkeilyvaara. Runouden käyttöopas (tunnustus)

Säkeilyvaara on Satu Grünthalin ja Kirsti Mäkisen toimittama kirja, jossa heidän lisäkseen runoutta ja runoja eri ajoilta sekä eri runoilijoilta pohtivat Silvia Hosseini, Vilja-Tuulia Huotarinen, Juhani Karila, Pauli Tapio ja Ilpo Tiihonen.

Lauri Viita – Betonimylläri

Lauri Viidan esikoisteoksessa Betonimylläri on loppusoinnut paikoillaan ja se on tunnettu rikkaasta kielenkäytöstään.

marraskuuntunnustuksia3

1900-luvun alun kirjallisuuden lukulista kaikessa komeudessaan

ENSI KUUSSA

Tämä tunnustus on jo nyt pitkän kuin nälkävuosi, mutta vielä joulukuun suunnitelmat tiivistetysti: ensimmäisen puolikkaan aikana paahdan 1900-luvun alun kirjallisuuden kurssilukemiston loppuun ja kiskaisen neljä tenttiä, sitten koko loppukuun käytän yksinomaan lomailuun. Amen.

Millaisen kirjakuukausi marraskuusi oli?

4 kommenttia artikkeliin ”Marraskuun tunnustukset

 1. Laura / Bibobook sanoo:

  Sä olet todella ehtinyt marraskuussa paneutua kirjoihin kaiken muun keskellä! Mä olen rimpuillut työkirjojen dedisten kanssa ja taistellut kirjaston päättyviä laina-aikoja vastaan. Äänikirjoja on mennyt huomattavasti enemmän kuin paperikirjoja. Olis kiva kuulla sun kokemuksista äänikirjoista ja BookBeatista jossain kohtaa!

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kirjallisuuden kurssit huolehtivat aina siitä, että tulee paneuduttua lukemiseen, vaikka olisi kuinka paljon muuta meneillään 🙂 Äänikirjat ovat näinkin lyhyellä kokeiluajalla osoittautuneet kätkeväksi tavaksi edistyä lukemisissa silloinkin, kun aika ei riitä lukemalla lukemiseen. Kirjoitan niistä varmaan kunhan olen ehtinyt kuunnella vähän enemmän.

   Tykkää

 2. Hande sanoo:

  Sinulla on kiitettävä lukusaldo marraskuulta – moni lukemistasi kirjoista kiinnostaa minuakin, muun muassa Orjattaresi, Bad Feminist sekä Hurskas kurjuus.

  Luin marraskuussa seitsemän kirjaa, neljä kotimaista ja kolme ulkomaalaista. Romaanien lisäksi luin yhden tietokirjan, kertomuskokoelman sekä sarjakuvan. Suosikikseni kohosi Lauri Mäkisen 50/50, joka on jatkosotaan sijoittuva, ihmisyyttä tutkiva dekkari. Pidin kuitenkin kaikista lukemistani teoksista, sillä alimman arvosanan saaneen teoksenkin saldoksi tuli 3,5 tähteä.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Lämmin suositus kaikille kolmelle noista! Sinullakin on hieno ja ennen kaikkea monipuolinen saldo marraskuulta 🙂 50/50 kiinnostelee varovaisesti, olen kuullut siitä paljon hyvää, mutta en vielä lisännyt sitä omalle lukulistalleni.

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s