Olin vuoden vaihteessa kipeänä ja koosteen tekeminen myöhästyi, mutta tässä se nyt on kaikessa komeudessaan! Vaikka hehkutin jo viime vuotta kaikkien aikojen kirjavuodeksi, 2016 ei kalpene sen rinnalla.
KOETTUA
Minun on vaikea käsittää kulunutta vuotta kokonaisuudeksi, koska se koostui kahdesta niin erilaisesta, melkein kuin eri maailmoihin kuuluvasta, osasta. Ensimmäistä puoliskoa hallitsivat ylioppilaskirjoitukset sekä pääsykokeet, ja jälkeenpäin melkein pyörryttää ajatella, että sen kaiken lisäksi, mitä luin vapaa-ajallani, pänttäsin kuuden aineen kirjoituksiin, joista kaksi reaalia kattoi parituhatta sivua opiskeltavaa. Ylioppilasjuhlat ja kahdeksan laudaturia ovat ehdottomasti yksi vuoden suurimpia saavutuksia.
Niin kuin jokaisella vuodella, tälläkin on ollut huippunsa ja pohjansa. Menneitä kuukausia muistellessa mieleen nousevat silti ensimmäisinä onnelliset muistot kuten Berliinin matka, huippukivat kirjamessut ja opiskelupaikan saaminen.
Opiskelustressi ja kuluttava epätietoisuuden tunne vaihtui loppukesästä iloon opiskelupaikasta ja syksyllä aloitin kirjallisuustieteen opinnot. Pakko tuo yleensä asiaan kuin asiaan annoksen vastenmielisyyttä, mutta lukeminen on säilynyt opiskelun rinnalla myös mieleisenä harrastuksena. Opiskelun vaikutus näkyy kyllä lukemisissani, mutta useimmiten positiivisessa mielessä: löydän ja luen kirjoja, joista en olisi kuullutkaan, elleivät ne löytyisi pakollisen luettavan listalta.
LUETTUA
Lukutavoitteeni tälle vuodelle oli 70 kirjaa, ja ylitin sen reilusti lukemalla 78 teosta, joista löytyy hieno esitys Goodreadsista. Lukutahtini vaihteli tänä vuonna paljon: kiireisen kevään aikana luin vain kolmesta neljään kirjaan, mutta syksyllä tahkosin jollain ilveellä yhdeksästä kymmeneen kirjaan kuukaudessa. Keskimäärin luin 6,5 kirjaa kuukaudessa, mikä kuulostaa aika sopivalta määrältä.
Kotimainen kirjallisuus dominoi viime vuotta, mutta tänä vuonna luin enemmän ulkomaista kirjallisuutta. Lukemistani kirjoista kotimaisia oli 24 ja ulkomaisia 52. Suurin ryhmä ulkomaisista oli amerikkalainen kirjallisuus (21), toiseksi suurin englantilainen (10) ja kolmatta sijaa pitivät Ranska ja Kreikka (4). Ruotsalaisilta kirjailijoilta olen lukenut kaksi teosta, ja lukulistalleni oli päätynyt yksi kirja Saksasta, Turkista, Kiinasta, Japanista, Israelista, Etelä-Afrikasta, Portugalista, Kanadasta, Venäjältä ja Pakistanista.
Genren mukaan eroteltuina suurin ryhmä oli varsin ennakoidusti romaanit, joita tuli luettua 49. Yllätyksekseni luin myös kohtalaisesti muuta kirjallisuutta, joskin runojen vähäinen määrä jäi hieman harmittamaan. Genret jakautuivat seuraavasti:
49 romaania
11 nuortenkirjaa
6 tietokirjaa
4 runokokoelmaa
3 näytelmää
1 lastenkirja
1 novellikokoelma
1 esseekokoelma
Myös laadullisesti vuosi on ollut korkeatasoinen: en esimerkiksi arvoinut yhtään kirjaa yhden tähden kategoriaan ja neljän tähden kirjoja on huimasti, jopa enemmän kuin kolmen tähden kirjoja. Hyvien kirjojen paljous tekee parhaimmiston valitsemisesta vaikeaa, mutta nämä kirjat jäivät erityisesti mieleen:
Parhaana nuortenkirjana Patrick Nessin The Rest of Us Just Live Here
Parhaaseen mahdolliseen aikaan luettuna Haruki Murakamin Norwegian Wood
Kotimaisista kirkkaimpana Tommi Kinnusen Lopotti
Lumoavimpana klassikkona Leo Tolstoin Sota ja rauha (tunnustus tulossa)
Hienoimpana runokirjana Wislawa Szymborskan Täällä
Ajankohtaisuudellaan vaikuttavana Ray Bradburyn Fahrenheit 451
Mainioimpana tietokirjana Bea Uusman Naparetki (kunniamainintana myös Yuval Noah Hararin Sapiens)
JA VIELÄ LOPUKSI
Viimeisen puolentoista vuoden aikana lukukokemuksen pohtimisesta blogitekstin muodossa ja joko täällä tai laajemmin blogistaniassa käydystä keskustelusta on tullut pysyvä osa lukuharrastusta. Suuri kiitos kaikille blogini lukijoille! ❤
Hyvää uutta vuotta. 🎉 Vau, kahdeksan ällää! 😀 mietin, miten olet ehtinyt ylipäänsä hengittää ylppäreihin lukemisen ohella.
Oletpa muuten lukenut paljon näytelmiä. Itse en lukenut yhtään. 😨
TykkääTykkää
Kiitos samoin! Mietin vieläkin itse samaa.
Olin aika yllättynyt näytelmien määrästä, koska en mielestäni lue niitä koskaan, mutta niin vain kävi että tutustuin Shakespeareen kahden näytelmän verran ja luin Kuningas Oidipuksen jopa kahdesti 😀
TykkääTykkää
Vitsit, kuinka paljon luit, tosi hyvä määrä 🙂 Hyvää alkanutta uutta vuotta sulle!
TykkääTykkää
Kyllä! 😊 Kiitos samoin!
TykkääTykkää
Hui, kahdeksan ällää on huima suoritus, saatika kaiken muun ohella! Hyvä sinä! 🙂
Itse luin vain yhden näytelmän kuluneena vuotena, niitä kyllä voisi ehdottomasti enemmänkin lukea. Jotenkin niihin ei vaan tule tartuttua niin helposti.
Hyvää alkanutta vuotta! 🙂
TykkääTykkää
Kiitos! 🙂 Näytelmään tarttuminen tuntuu vaativan erikseen ajatuksen, että nytpä minä luenkin draaman, vaikka se voisi ihan hyvin vain mennä muiden lajien joukossa.
Oikein hyvää vuotta sinullekin!
TykkääTykkää
Ihanaa uutta vuotta! 🙂 Sulla on ollut kyllä huikea vuosi, ole tosi ylpeä itsestäsi ❤
TykkääTykkää
Kiitos samoin! ❤
TykkääTykkää
Sinulla on ollut melkoinen vuosi tuo 2016! Kahdeksan laudaturia on huikea suoritus, lämpimät onnittelut! ❤
Norwegian Wood on minunkin mielestäni ihana kirja, Naparetki taas kiehtova ja koukuttava.
Hyvää alkanutta vuotta!
TykkääTykkää
Ei sitä edes tajua ennen kuin alkaa listaamaan asioita ylös, mutta kyllä, aikamoinen vuosihan tuo oli! Kiitos paljon! ❤
Kiitos samoin!
TykkääTykkää
Kuulehan Kirjavaras, kun sinun vuottasi lukee, voi yli tuplasti ikäisesi kirjaihminen vain todeta, että kirjallisuutemme tulevaisuus on hyvissä käsissä, jos sinun kätesi tavalla tai toisella alalle päätyvät! Olisinpa itse ollut noin tiedostava sinun iässäsi; on hienoa että osaat ja jaksat! Onnea varsin poikkeuksellisesta ylppärisuorituksesta ja kirjallisuustueteen laitokselle päätymisestä!! You rock! 😄
TykkääTykkää
Kiitos superihanasta kommentistasi! ❤ Yritän tässä lukea Don Quijotea tenttiä varten ja kommenttisi piristi valtavasti! Tällä jaksaa käydä uutta vuotta ja uusia haasteita kohti 🙂
TykkääTykkää
Ihanasti olet kirjoittanut fiiliksiäsi vuodesta, samaistun niihin tosi paljon! Vuoden alku- ja loppupuoli tuntuvat olevan ihan kahdesta eri elämästä, niin paljon kaikki muuttui opiskelujen alkaessa ja uuteen kaupunkiin muuttaessa. Minullekin opiskelu on pakkolukemisen (ei aina kovinkaan mieluisaa) myötä tuonut myös uusia elämyksiä. Moneen kirjana en varmastikaan olisi muuten tarttunut, mutta onneksi opiskelut pistivät vauhtia töppösiin.
Hurjasti olet myös ehtinyt lukea, täytyy nostaa hattua! Itse olen turhankin jumittunut pelkästään romaanien lukemiseen, onneksi opiskelut ovat tätäkin muuttaneet. 😀 Etenkään runoutta en ole oikeastaan koskaan kunnolla lukenut, mutta Szymborska on innostuksesi vuoksi alkanut kiinnostaa.
Ihanaa alkanutta vuotta!
TykkääTykkää
Kuin myös, Kirjaneito, sinun kuulumispostauksesi kuulostavat yleensä varsin tutuilta. Ei se oikeastaan ole ihmekään, olemme aika samanlaisessa elämäntilanteessa 🙂
Romaaniin on niin kotoisa kirjallisuudenlaji, että siihen tulee tartuttua helpoiten, mutta ajattelin yrittää tänä vuonna laajentaa enemmän myös muihin lajeihin. Kiva että Szymborska kiinnostaa!
Kiitos samoin!
TykkääTykkää