Kirjavuosi 2016

Olin vuoden vaihteessa kipeänä ja koosteen tekeminen myöhästyi, mutta tässä se nyt on kaikessa komeudessaan! Vaikka hehkutin jo viime vuotta kaikkien aikojen kirjavuodeksi, 2016 ei kalpene sen rinnalla.

KOETTUA

Minun on vaikea käsittää kulunutta vuotta kokonaisuudeksi, koska se koostui kahdesta niin erilaisesta, melkein kuin eri maailmoihin kuuluvasta, osasta. Ensimmäistä puoliskoa hallitsivat ylioppilaskirjoitukset sekä pääsykokeet, ja jälkeenpäin melkein pyörryttää ajatella, että sen kaiken lisäksi, mitä luin vapaa-ajallani, pänttäsin kuuden aineen kirjoituksiin, joista kaksi reaalia kattoi parituhatta sivua opiskeltavaa. Ylioppilasjuhlat ja kahdeksan laudaturia ovat ehdottomasti yksi vuoden suurimpia saavutuksia.

Niin kuin jokaisella vuodella, tälläkin on ollut huippunsa ja pohjansa. Menneitä kuukausia muistellessa mieleen nousevat silti ensimmäisinä onnelliset muistot kuten Berliinin matkahuippukivat kirjamessut ja opiskelupaikan saaminen.

Opiskelustressi ja kuluttava epätietoisuuden tunne vaihtui loppukesästä iloon opiskelupaikasta ja syksyllä aloitin kirjallisuustieteen opinnot. Pakko tuo yleensä asiaan kuin asiaan annoksen vastenmielisyyttä, mutta lukeminen on säilynyt opiskelun rinnalla myös mieleisenä harrastuksena. Opiskelun vaikutus näkyy kyllä lukemisissani, mutta useimmiten positiivisessa mielessä: löydän ja luen kirjoja, joista en olisi kuullutkaan, elleivät ne löytyisi pakollisen luettavan listalta.

LUETTUA

Lukutavoitteeni tälle vuodelle oli 70 kirjaa, ja ylitin sen reilusti lukemalla 78 teosta, joista löytyy hieno esitys Goodreadsista. Lukutahtini vaihteli tänä vuonna paljon: kiireisen kevään aikana luin vain kolmesta neljään kirjaan, mutta syksyllä tahkosin jollain ilveellä yhdeksästä kymmeneen kirjaan kuukaudessa. Keskimäärin luin 6,5 kirjaa kuukaudessa, mikä kuulostaa aika sopivalta määrältä. 

Kotimainen kirjallisuus dominoi viime vuotta, mutta tänä vuonna luin enemmän ulkomaista kirjallisuutta. Lukemistani kirjoista kotimaisia oli 24 ja ulkomaisia 52. Suurin ryhmä ulkomaisista oli amerikkalainen kirjallisuus (21), toiseksi suurin englantilainen (10) ja kolmatta sijaa pitivät Ranska ja Kreikka (4). Ruotsalaisilta kirjailijoilta olen lukenut kaksi teosta, ja lukulistalleni oli päätynyt yksi kirja Saksasta, Turkista, Kiinasta, Japanista, Israelista, Etelä-Afrikasta, Portugalista, Kanadasta, Venäjältä ja Pakistanista.

Genren mukaan eroteltuina suurin ryhmä oli varsin ennakoidusti romaanit, joita tuli luettua 49. Yllätyksekseni luin myös kohtalaisesti muuta kirjallisuutta, joskin runojen vähäinen määrä jäi hieman harmittamaan. Genret jakautuivat seuraavasti:

49 romaania

11 nuortenkirjaa

6 tietokirjaa

4 runokokoelmaa

3 näytelmää

1 lastenkirja

1 novellikokoelma

1 esseekokoelma

Myös laadullisesti vuosi on ollut korkeatasoinen: en esimerkiksi arvoinut yhtään kirjaa yhden tähden kategoriaan ja neljän tähden kirjoja on huimasti, jopa enemmän kuin kolmen tähden kirjoja. Hyvien kirjojen paljous tekee parhaimmiston valitsemisesta vaikeaa, mutta nämä kirjat jäivät erityisesti mieleen:

Parhaana nuortenkirjana Patrick Nessin The Rest of Us Just Live Here

Parhaaseen mahdolliseen aikaan luettuna Haruki Murakamin Norwegian Wood

Kotimaisista kirkkaimpana Tommi Kinnusen Lopotti

Lumoavimpana klassikkona Leo Tolstoin Sota ja rauha (tunnustus tulossa)

Hienoimpana runokirjana Wislawa Szymborskan Täällä

Ajankohtaisuudellaan vaikuttavana Ray Bradburyn Fahrenheit 451

Mainioimpana tietokirjana Bea Uusman Naparetki (kunniamainintana myös Yuval Noah Hararin Sapiens)

JA VIELÄ LOPUKSI

Viimeisen puolentoista vuoden aikana lukukokemuksen pohtimisesta blogitekstin muodossa ja joko täällä tai laajemmin blogistaniassa käydystä keskustelusta on tullut pysyvä osa lukuharrastusta. Suuri kiitos kaikille blogini lukijoille! ❤

ONNELLISTA, KIRJAISAA VUOTTA 2017!

14 kommenttia artikkeliin ”Kirjavuosi 2016

 1. Maria sanoo:

  Hyvää uutta vuotta. 🎉 Vau, kahdeksan ällää! 😀 mietin, miten olet ehtinyt ylipäänsä hengittää ylppäreihin lukemisen ohella.

  Oletpa muuten lukenut paljon näytelmiä. Itse en lukenut yhtään. 😨

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kiitos samoin! Mietin vieläkin itse samaa.

   Olin aika yllättynyt näytelmien määrästä, koska en mielestäni lue niitä koskaan, mutta niin vain kävi että tutustuin Shakespeareen kahden näytelmän verran ja luin Kuningas Oidipuksen jopa kahdesti 😀

   Tykkää

 2. mirzu sanoo:

  Hui, kahdeksan ällää on huima suoritus, saatika kaiken muun ohella! Hyvä sinä! 🙂

  Itse luin vain yhden näytelmän kuluneena vuotena, niitä kyllä voisi ehdottomasti enemmänkin lukea. Jotenkin niihin ei vaan tule tartuttua niin helposti.

  Hyvää alkanutta vuotta! 🙂

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kiitos! 🙂 Näytelmään tarttuminen tuntuu vaativan erikseen ajatuksen, että nytpä minä luenkin draaman, vaikka se voisi ihan hyvin vain mennä muiden lajien joukossa.

   Oikein hyvää vuotta sinullekin!

   Tykkää

 3. Katja / Lumiomena sanoo:

  Sinulla on ollut melkoinen vuosi tuo 2016! Kahdeksan laudaturia on huikea suoritus, lämpimät onnittelut! ❤

  Norwegian Wood on minunkin mielestäni ihana kirja, Naparetki taas kiehtova ja koukuttava.

  Hyvää alkanutta vuotta!

  Tykkää

 4. Tani sanoo:

  Kuulehan Kirjavaras, kun sinun vuottasi lukee, voi yli tuplasti ikäisesi kirjaihminen vain todeta, että kirjallisuutemme tulevaisuus on hyvissä käsissä, jos sinun kätesi tavalla tai toisella alalle päätyvät! Olisinpa itse ollut noin tiedostava sinun iässäsi; on hienoa että osaat ja jaksat! Onnea varsin poikkeuksellisesta ylppärisuorituksesta ja kirjallisuustueteen laitokselle päätymisestä!! You rock! 😄

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kiitos superihanasta kommentistasi! ❤ Yritän tässä lukea Don Quijotea tenttiä varten ja kommenttisi piristi valtavasti! Tällä jaksaa käydä uutta vuotta ja uusia haasteita kohti 🙂

   Tykkää

 5. Kirjaneito sanoo:

  Ihanasti olet kirjoittanut fiiliksiäsi vuodesta, samaistun niihin tosi paljon! Vuoden alku- ja loppupuoli tuntuvat olevan ihan kahdesta eri elämästä, niin paljon kaikki muuttui opiskelujen alkaessa ja uuteen kaupunkiin muuttaessa. Minullekin opiskelu on pakkolukemisen (ei aina kovinkaan mieluisaa) myötä tuonut myös uusia elämyksiä. Moneen kirjana en varmastikaan olisi muuten tarttunut, mutta onneksi opiskelut pistivät vauhtia töppösiin.

  Hurjasti olet myös ehtinyt lukea, täytyy nostaa hattua! Itse olen turhankin jumittunut pelkästään romaanien lukemiseen, onneksi opiskelut ovat tätäkin muuttaneet. 😀 Etenkään runoutta en ole oikeastaan koskaan kunnolla lukenut, mutta Szymborska on innostuksesi vuoksi alkanut kiinnostaa.

  Ihanaa alkanutta vuotta!

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kuin myös, Kirjaneito, sinun kuulumispostauksesi kuulostavat yleensä varsin tutuilta. Ei se oikeastaan ole ihmekään, olemme aika samanlaisessa elämäntilanteessa 🙂

   Romaaniin on niin kotoisa kirjallisuudenlaji, että siihen tulee tartuttua helpoiten, mutta ajattelin yrittää tänä vuonna laajentaa enemmän myös muihin lajeihin. Kiva että Szymborska kiinnostaa!

   Kiitos samoin!

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s