Hanna Kauppinen – Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut

”Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut on kirja, joka on kirjoitettu sinua varten, ja joka tuhoaa sinut. Mutta sinä luet sen joka tapauksessa.”

Hanna Kauppinen Kirja jota kukaan ei lukenut blogi arvosteluVain 18-vuotiaan esikoiskirjailija Hanna Kauppisen romaani Kirja jota kukaan ei koskaa lukenut kertoo ”sen oikean” kirjan löytämisestä ja pohtii kirjan suhdetta lukijaan maagisilla elementeillä maustettuna.

Kirjan päähenkilö Mila on intohimoisen lukutoukan äärimuoto, joka hengittää kirjapölyä, asuu antikvariaateissa ja etsii täydellistä kirjaa. Hän on askeleen lähempänä maailmansa täydentävän (ja tuhoavan) teoksen löytämistä, kun kaupunkiin avataan Tarinataivas-niminen antikvariaatti, joka on omistajaansa asti kaikin tavoin hyvin kummallinen. Toisille asiakkaille se esittelee pelkkiä tyhjiä hyllyjä, mutta toiset saavat nauttia kirjapaljoudesta notkuvista hyllyistä. Milalle kirjakaupalla tuntuu olevan paljon tarjottavaa, kunnes yliluonnollisuuksia hävittävä herra Kunnas saapuu uhkaamaan Tarinataivaan tulevaisuutta.

Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut on genreltään maagista realismia, joka on herättänyt minussa enemmän hämmennystä kuin ihastusta mutta joka on varsin tuntematonta aluetta minulle. Genreen tottumattomana minulla olikin välillä vaikeuksia sijoittaa fantasialle kumartavia elementtejä luontevasti eteneväksi juoneksi ja luulin välillä hypänneeni jotain yli. Kokonaisuutena maagiset yksityiskohdat loivat kuitenkin oman mielenkiintoisen maailmansa.

Yhtä syvälliseen pohdintaan kirjan, lukijan, lukemisen ja kirjallisuuden suhteesta en ole vielä törmännyt romaanissa. Absurdi ajatus kirjasta, jota kukaan ei koskaan lue mutta jonka joku kuitenkin lukee nousee kantavaksi teemaksi ja ajatuksia herättäväksi aivopähkinäksi.

”Kaikki kirjat luetaan joskus, jopa kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut tai tule koskaan lukemaan. Sillä jos sitä ei lueta, sen on pelkkiä sanoja paperilla. Sinä luet sen, Mila, ja sinä teet siitä kirjan.”

Ajatus ”siitä oikeasta” kirjasta herätti paljon ihastusta, vaikka se paljastuikin yllättävän traagiseksi käsitteeksi. En myöskään voi olla miettimättä, millaisena Tarinataivas olisi näyttäytynyt minulle. Mikä olisi minulle se oikea kirja?

Varmuuden vuoksi mainittakoon vielä, että tunnen Hanna Kauppisen raatilaiskollegana noin vuoden takaa. Nostan hattua hänen saavutukselleen, esikoiskirja on iso juttu! Mielipiteiltään kirjavarkaat ovat kuitenkin lahjomatonta porukkaa 😉 Voit siis luottaa lukusuositukseen, jonka kohdistan kaikille niille, jotka tarvitsevat lisää kirjapölyä elämäänsä.

Varastaisinko?

××× = syyllistyn taskuvarkauteen

Tiedätkö sinä, mikä on sinulle se oikea kirja?

 

2 kommenttia artikkeliin ”Hanna Kauppinen – Kirja jota kukaan ei koskaan lukenut

 1. sallawa sanoo:

  Olisin kovasti halunnut pitää tästä kirjasta, mutta harmi kyllä se jätti minut hiukan ärtyneeksi. Nostan siitä huolimatta hattua nuorelle esikoiskirjailijalle!

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Muistan itsekin tapauksia, joista olisin halunnut tykätä, mutta tykkääminen ei ole tahdonalainen asia (ja hyvä niin 😀 ). Pitämisen vahvuus on sen rehellisyys ja eri kohteisiin kohdistuva pitäminen tekee kirjabloggauksesta mielenkiintoista!

   Liked by 1 henkilö

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s