Nyt on tunnustusten aika. Vähän aikaa sitten käänsin jo katseeni ensi vuoteen, erityisesti ensi vuonna varastettaviin julkaistaviin kirjoihin, mutta mitä kaikkea laillista ja laitonta mahtuikaan vuoteen 2015?
KOETTUA
Vuosi 2015 oli valtakunnallisesti Kirjan vuosi ja kyllä – kirjan vuosi se todellakin oli. Minä, joka olen aina ollut lukevinani paljon, löysin aivan uuden vaihteen lukuinnostani.
Syynä siihen oli lukuhistoriani huipentuma, osallistuminen Nuori Aleksis -kirjallisuusraatiin ja sen siivin tutustuminen muihin raatilaisiin sekä pääsy Helsingin kirjamessuille luovuttamaan itse palkintoa ja keskustelemaan kustantajan ja kustannustoimittajan kanssa. Projekti oli iso, mutta kuten siitä tarkemmin kirjoittaessani totesin, vahvisti ajatustani siitä, että paikkani on kaunokirjallisuuden maailmassa.
Syksylle sattui useampi tapahtuma. Osallistuin #minäkinluen-mielenilmaukseen, joka oli elämäni ensimmäinen laatuaan, mutta puolusti sitäkin tärkeämpää asiaa, lukutaitoa. Lokakuussa messuilin toiset kirjamessuni messulavalle nousua jännittäen ja lunttilaput unohtaen, mutta (toivottavasti) kunnialla. Messuilla sormeni syyhysivät näpistystä jos toistakin, mutta vannon menneeni löytöjeni kanssa kassan kautta.
Myönnettäköön, että sain myös pienen kulttuurikärpäsen pureman. Museoissa kiertäminen on aina ollut lomamatkojen tavoite ja tarkoitus, mutta joulukuisella reissulla Wieniin tein henkilökohtaisen ennätyksen ja sukelsin historian puolelta myös taiteen lumoavaan maailmaan. Tänne kirjoittelin muutamasta kohteesta kirjavarkaan silmin. Kävin myös ensimmäistä – enkä todellakaan viimeistä – kertaa baletissa. Pähkinänsärkijän ja Hiirikuninkaan tunnelmissa oli hyvä aloittaa joululoma.
LUETTUA
Tavoitteenani oli näpistää 80 kirjaa. Goodreadsin mukaan olen lukenut 89 kirjaa, mutta todellisuudessa määrä on hieman suurempi. Ihan paria kirjatapausta Goodreads ei tunne ja useamman kirjan olen lukenut kahdesti. Kunnioitettava määrä rötöksiä, en koe olevani ollenkaan häpeäksi kirjavarkaiden ammattikunnalle. Jos lukemani kirjat kiinnostavat tarkemmin, kirjavuoteni Goodreadsin mukaan voi katsastaa kätevästi täältä.
Suomalainen nykykirjallisuus paljastui varsinaiseksi aarreaitaksi. En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, kun mietin, kuinka vähän olen lukenut ulkomaalaista kirjallisuutta. Aiemmin kotimainen kirjallisuus on vienyt vain murto-osan, mutta tänä vuonna luetut kotimaiset ovat tarjonneet niin hyviä ja vaikuttavia lukuelämyksiä, että aion ehdottomasti pitää suomalaiset kirjailijat lukulistallani. Myös runokirjat löysivät tiensä yöpöydälleni tänä vuonna.

Rajoittuneisuuttani havainnollistava diagrammi
Mitkä kirjat jäivät tänä vuonna mieleen?
Parhaana nuortenkirjana Anu Holopaisen Ihon alaiset (bloggaus)
Eläväisimpänä matkana historiaan Paula Havasteen Tuulen vihat
Eniten ajatuksia herättäneenä Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia (bloggaus)
Kieleltään kauneimpana Aki Ollikaisen Nälkävuosi
Ahaa-elämyksien aiheuttajana Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät
Rakenteeltaan loisteliaana Tommi Kinnusen Neljäntienristeys
Eniten ihastusta herättäneenä Eeva-Kaarina Arosen Edda
Kaikki nämä ovat paljon puhuttuja, ilmeisiäkin valintoja, mutta jokainen niistä on antanut minulle jotain, johon palaan aina uudelleen.
MUTTA ENNEN KAIKKEA
Tämä vuosi on ollut astumista kirjabloggauksen maailmaan. Ajatus oman kirjablogin perustamisesta oli pyörinyt mielessäni jo pitkään ja myös sen päätöksen vauhdittamisesta voin syyttää Nuori Aleksis -raatia. Kirjavarkaan tunnustuksista tuli todellisuutta elokuussa. Vuorovaikutus muiden bloggaajien ja kirjaihmisten kanssa on inspiroivaa ja palkitsevaa. Kiitos jokaiselle lukijalle ja kommentoijalle, olette jatkuvasti piristäneet minua ja antaneet uudenlaista iloa lukemiseen ❤
Motivaatio bloggaamiseen on yhä korkealla ja olen tehnyt suunnitelmia tätä vuotta varten: haasteita, tageja ja muuta enemmän tai vähemmän laillista. Edesottamuksiani voi seurata nyt Bloglovin’in lisäksi kätevästi Facebookissa – käyhän tykkäämässä, jotta pääset uusimpien varkauksieni jäljille!
Nyt on aika toivottaa
LUKUILOA VUOTEEN 2016, TEHDÄÄN MYÖS TÄSTÄ KIRJAN VUOSI!
Mitä sinulle jäi päällimmäisenä mieleen vuodesta 2015?
Sinulla oli huikea kirjavuosi! Olin seuraamassa Nuori Aleksis -palkintojenjakoa kirjamessuilla. Osuin sattuman kautta, osin yhden tuttavani vanavedessä. Lukemistasi kirjoista Edda teki minuunkin suuren vaikutuksen, samoin Nälkävuosi. Neljäntienristeyksen rakenne on minunkin mielestäni loistava, Valtosen kirja odottelee lukemistaan.
Hyvää alkanutta vuotta!
TykkääTykkää
Mukava kuulla, että palkinnonjaollamme oli yleisöä 🙂 Valtosen kirja pistää ajattelemaan ja suosittelen sitä lämpimästi.
Kiitos samoin!
TykkääTykkää
Ihailtavan paljon suomalaista olet lukenut 🙂 On ollut hauska lukea itselle vieraista kirjoista täällä ja saada innostusta niitä kohtaan. Toivon, että saisin edes hippusen sinun määrästäsi tänä vuonna. Onnea uuteen vuoteen!
TykkääTykkää
Todella mukavaa kuulla 🙂 Tämä vuosi oli poikkeuksellisen hyvä lukuvuosi minulle, en yleensä lue näin paljoa. Pistän peukut pystyyn, että kohdallesi osuu tänä vuonna paljon mielenkiintoista luettavaa. Iloa ja innostusta uuteen vuoteen!
TykkääTykkää
Kiva kuulla, että joku muukin on aloittanut bloggauksen vasta viime vuonna 🙂 Tuo Holopaisen Ihon alaiset oli kyllä hyvä kirja enkä yhtään ihmettele, miksi olet valinnut sen vuoden parhaaksi nuortenkirjaksi.
Lukemisen täyteistä alkuvuotta 🙂
TykkääTykkää
Kiitos! Minustakin on hauska kuulla kohtalotovereista, käynkin kurkkaamassa blogiasi heti! Ihanaa, että Ihon alaisilla on enemmän lukijoita, se on loistava.
Kirjarikasta vuotta ja inspiraatiota bloggaukseen!
TykkääTykkää