Salla Simukka – Viimeiset

”Kolme neitsyttä. Kolme 18-vuotiasta kokematonta raukkaa abivuotensa syksyn alussa. Kolme täysi-ikäistä otusta, jotka kantavat harteillaan neitsyyden raskasta taakkaa. Miten kummassa näin on päässyt käymään? Heille, jotka ovat niin kauniita ja rohkeita? Ja ennen kaikkea, mitä heidän pitäisi asian hyväksi tehdä?”

Kirjavarkaan tunnustuksia -kirjablogi: Salla Simukka - ViimeisetRauhalla on nimensä vastaisesti muutama luuranko kaapissa vauhdikkaista yläkouluvuosistaan, Venla on järjestöaktiivi, joka haluaa muuttaa maailmaa, Milja omiin ajatuksiinsa vetäytyvä lukutoukka. Kun kaikki kolme sopivat hankkiutuvansa eroon neitsyydestään jouluun mennessä, he eivät ole aivan varmoja siitä, mihin lupaus johtaa.

Salla Simukan Viimeiset käsittelee seksuaalisuutta kolmin eri silmin. Päätös hankkiutua eroon neitsyydestä johtaa tyttökolmikon samojen kysymysten äärelle, joihin samanikäiset ja nuoremmat nuoret törmäävät.

Simukka on suomalaisen nuortenkirjallisuuden kirkkaimpia nimiä. Minäkin olen tutustunut hänen ilmiöksi nousseeseen Lumikki-trilogiaansa ja Jäljellä ja Toisaalla -kirjapariin, joskin kumpikaan niistä ei voittanut minua täysin puolelleen. Viimeiset nousi lukulistalle aiheensa takia: vaikka nykynuori ei voi täysin vältellä seksuaalisuutta käsitteleviä juttuja esimerkiksi mediassa, en muista törmänneeni nuortenkirjaan, joka pyörisi näin tiiviisti aiheen ympärillä.

Viimeiset on lyhyt ja nopealukuinen paketti, eikä juurikaan harhaudu sivuraiteille. Abiturienttina vähän ihmetyttää se, etteivät tytöt juuri uhraa ajatustakaan ylioppilaskirjoituksille, mutta turhat rönsyt olisivat vain vieneet huomiota tärkeimmältä teemalta.

Rauha, Venla ja Milja ovat kertojina ihastuttavan erilaisia. Rauha on räväkkä ja alleviivaa sanomaansa usein englanninkielisillä lausahduksilla, Venlassa on naapurintyttömäisyyttä ja maanläheisyyttä, ja Milja suodattaa kirjoista imemiään vaikutteita puheeseensa. Kuten he, myös tilanteet, joihin he hyppäävät sopimuksen vuoksi, ovat erilaisia ja tuovat kukin erilaista syvyyttä seksuaalisuuden käsittelyyn. Rauha haluaa hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman nopeasti – hällä väliä kenen kanssa – ja päätyy miettimään, voisiko se joku olla myös tyttö. Venla aloittaa suhteen vanhemman, naimissa olevan miehen kanssa. Milja joutuu pyristelemään omia rajojaan vastaan – onko niiden ylittäminen sen arvoista?

Perimmiltään kyse on kuitenkin samasta. Millainen minä olen ja vastaako se odotuksia? Mitä minä haluan ja mitä muut haluavat? Lyhyydestään huolimatta Viimeiset luo monipuolisen kuvan seksuaalisen identiteetin rakentamisesta. Koska kyse on aiheesta, josta puhumisen voi helposti kokea kiusalliseksi ja vaikeaksi, fiktiiviset hahmot voivat olla helpommin lähestyttäviä tilanteessa, jossa itsellään on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Simukan kirja on selvästi suunnattu tytöille (vaikka sukellus vastakkaisen sukupuolen mielenmaisemaan tuskin tekisi pojille pahaa), ja jäin miettimään, kuka kirjoittaisi vastaavan teoksen pojille.

Varastaisinko?

××× = syyllistyn taskuvarkauteen

Mitä luulette, auttavatko tämänkaltaiset kirjat nuoria tulemaan sinuiksi itsensä, tuntemuksiensa ja epämukavuusalueidensa kanssa?

2 kommenttia artikkeliin ”Salla Simukka – Viimeiset

  1. aarrekirjasto sanoo:

    Hauska lukea arvostelu nuortenkirjasta. Juuri pohdin minkä sellaisen lukisin kirjahaasteeseen, Kaikki vaikeimmat (= itselle vieraimmat) kohdat ovat vielä täyttämättä.

    Blogissani ovat vastaukset Liebster Award -kysymyksiisi :).

    Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s