Rosa Liksom – Väliaikainen

”Mua hävettää miettiä, miksi musta tuli mä. Onko syy olosuhteissa, yhteiskunnassa, vanhemmissa, huonossa tuurissa, sattumassa, kohtalossa, muissa ihmisissä vai mussa itsessä?”

Kirjavarkaan tunnustuksia -kirjablogi: Rosa Liksom - VäliaikainenNovellikokoelmassaan Väliaikainen Rosa Liksom marssittaa esiin aika joukon karikatyyrejä lukijan hauskuuttamiseksi, kauhisteltavaksi ja nautittavaksi. Nykyisen elämänmenon käänteistä kimpoilevat välähdykset ponnistavat kovasta todellisuudesta, mutta saavat vauhtia myös absurdiudesta. Väliaikainen on nopeatempoinen sekoitus karua arkea, nokkelia oivalluksia ja koomisia hahmoja, joille naureskellessaan tajuaa, kuinka näitä säheltäjiä löytyy myös omasta lähipiiristä.

On parinvaihtoa uusperheessä ja viimeisen päälle mietityt ökyhäät ilman sulhasta, Prysseliä ja Preiviikkiä sekä urbaania ympäristöä ja Lapin erämaita. Ensimmäinen puolisko novelleista on kirjoitettu etelän murteella, Lappiin sijoittuva jälkimmäinen meänkielellä. Lapin murretta taitamattomalle sanojen vääntely ja kääntely tuntuu vieraalta aluksi, mutta rytmiin päästessä se ei haittaa. Silti tykkäsin ensimmäisestä osasta enemmän.

Luen lyhytproosaa todella vähän. Ja miksi näin – en tiedä. Vaikka novellit ovat minulle vieraampaa aluetta, nautin sukelluksesta värikkääseen ja hervottomaan maailmaan, joka syöksyy eteenpäin välillä päätöntä vauhtia. Liksom ei jää miettimään tai pohtimaan vaan tiivistää ja lyhentää: ajattelu on lukijan tehtävä. Työnjako kelpasi minulle mainiosti. Liksomin novellit ovat kuin irtokarkkeja, joita maistelin silmät kiinni. Koskaan en voinut tietää, mitä oli aikeissa laittaa suuhuni seuraavaksi. Osa novelleista oli kirpeitä, osa taas pehmeitä, jotkut ällöttivät, toiset olivat juuri minun makuuni.

Väliaikaisessa parasta on se, kuinka tiukasti ajassa se elää käsitellessään nykyihmisen kipupisteitä helposti lähestyttävässä muodossa. Lukiessani, ja lukemisen jälkeen, jäin miettimään, minkälaisen kokonaiskuvan novelleista saa. Aika synkkähän se on, vaikkakin viihdyttävästi kerrottu. Jos jotain olisin kaivannut lisää, ehkä toivonpilkahduksia ja iloa.

Kokoelma on vaikuttava, juuri sopivaan aikaan kirjoitettu. Liksomia voisin lukea lisää, ehkä seuraavana vuorossa on Hytti nro 6.

Varastaisinko?

××××vaatii ryöstöä

Löytyykö sieltä lyhytproosan tai Rosa Liksomin ystäviä?

2 kommenttia artikkeliin ”Rosa Liksom – Väliaikainen

    • Kirjavaras sanoo:

      Tämä oli ensimmäinen Liksomilta lukemani teos, joten en oikein pysty tarjoamaan kokonaiskäsitystä hänestä. Silti voin suositella tätä: jos innostusta löytyy, kannattaa lukea!

      Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s