#minäkinluen

Tänään vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Sen kunniaksi 23 paikkakunnalla ympäri Suomen on keräännytty lukemaan yhdessä, osoittamaan mieltä tämän katoavan luonnonvaran puolesta.

Kirjavarkaan tunnustuksia -kirjablogi: #minäkinluen

Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo lähti mukaan taistoon lukutaidon puolesta

En ole ikinä osallistunut minkäänlaiseen mielenilmaukseen. Mielikuvissani ne ovat toisinaan aggressiivisuuteen asti äänekkäitä tilaisuuksia, mutta tämänpäiväinen oli jotain aivan muuta. Mikä olisikaan parempi tapa kampanjoida lukemisen puolesta kuin seisahtua keskelle kaupunkia ja hiljentyä lempikirjansa pariin?

Lukutaito on minulle itsestäänselvyys. En kyennyt muodostamaan ainuttakaan selvää ajatusta, kun sen merkitystä kysyttiin minulta viime viikolla. Hävetti. Mitäkö se merkitsee? Mitä se ei merkitsisi? Lukutaito on sitä, että selaan sosiaalista mediaa ja pysyn ajan tasalla kavereiden kuulumisista, se on maailman tilanteesta selvillä olemista uutisten kautta, räväköitä mainoslauseita, tienviittoja ja pakkausten tuoteselosteita aamupalapöydässä. Ennen kaikkea lukutaito merkitsee minulle kirjallisuutta ja opiskelua. Se on tarinoita ja taidetta, joita sanoilla luodaan.

Opin lukemaan 6-vuotiaana. Olin päättänyt oppia. Makasin olohuoneen sohvalla ja tuijotin kirjan sivua, kunnes kirjaimet järjestyivät järjellisiksi kokonaisuuksiksi eteeni. Sen jälkeen en ole taitoa kyseenalaistanut.

Nyt onkin jo korkea aika. Yle uutisoi eilen nuorten lukutaidon rapistumisesta. Vaikka kuulun nimettyyn hälyttävään joukkioon, lukeminen on ollut minulle tässäkin suhteessa niin itsestäänselvyys, etten ole ajatellut sen tuottavan vaikeuksia osalle ikäluokastani. Lukemisen tavat muuttuvat, eivätkä kaikki nauti painetusta sanasta yhtä paljon kuin himolukijat, mutta ei siitä mihinkään pääse, että tilanne huolestuttaa. Lukutaito on luonnonvara, josta ei ole vara luopua. Sen takia on hyvä, että sen tärkeys saa näkyvyyttä – vaikka mielenilmauksen kautta.

Mitä lukeminen merkitsee sinulle?

2 kommenttia artikkeliin ”#minäkinluen

  1. Toinen mielenosoittaja sanoo:

    Saako tiedustella, missä kaupungissa olit mieltäsi osoittamassa? Mietin vaan että oltiinko samassa jonossa 🙂

    Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s